Bij zomerse temperaturen vragen veel wijnliefhebbers zich af of je rode wijnen zomaar kunt koelen. Dat is zeker mogelijk maar je moet een paar zaken in de gaten houden.
1. Tot welke temperatuur te koelen?
Dit is afhankelijk van het type wijn (licht, fruitig of voller, ronder met mogelijk wat tannine) en de buitentemperatuur. Soepele, lichte, fruitige wijnen kunnen tot 16 à 17 °C gekoeld worden. Vollere wijnen met meer tannine en structuur kunnen ook koeler geschonken worden, maar eerder bij 18 à 20 °C. Van belang is ook het verschil met de buitentemperatuur. Bij hoge temperaturen (bij 30 °C en hoger) proeft een wijn van 22 °C al behoorlijk koel, terwijl diezelfde wijn van 22 °C gewoon warm is bij lagere temperaturen. Dus bij echte warme zomerse temperaturen ook niet te ver koelen!
2. Hoe te koelen?
Een fles in de koelkast zetten leidt simpelweg tot de koelkasttemperatuur na verloop van tijd (meestal zo'n 6 tot 8 °C). Dat is te koud voor rode wijn dus moet je de fles bijvoorbeeld een uur voor serveren in de koelkast leggen; in de nul-graden la is de tijd vanzelfsprekend korter.
Een tweede manier is gewoon het vriesvak! Een wijn van pakweg 22 graden naar 18 graden terug koelen duurt een kwartiertje. Houd de tijd in de gaten, maar het is een efficiënte manier die de wijn geen schade toebrengt, mits hij uiteraard niet bevriest als je de wijn zou vergeten.
3. En hoe daarna koel te houden?
Eenmaal geserveerd is de gekoelde fles net als witte wijn of rosé in een dubbelwandige (droge) koeler prima op temperatuur te houden. Zomaar op tafel laten staan zal zeker bij hoge temperaturen tot snelle opwarming leiden en dat maakt de wijn logger en minder fris. In een emmer met ijswater kan de temperatuur gemakkelijk te laag worden waardoor de wijn minder goed smaakt.
Enkele voorbeelden:
Naast de hierboven genoemde wijnen zijn er vele mogelijkheden. Traditioneel zullen rode wijnen van Gamay en Pinot Noir (Beaujolais, Touraine, Passetoutgrain, Bourgogne e.d.) licht gekoeld het altijd prima doen. Maar ook Zweigelt uit Oostenrijk en Refosco uit Friuli.
Ook Zuid-Franse en Spaanse jonge rode wijnen, gemaakt met de macération carbonique (koolzuurgasweking), zoals Rioja joven, smaken zo rond de 15 à 17 °C uitstekend.
Enkele richtlijnen tot slot:
Door Gerhard Horstink – oenologue van de Universiteit van Bordeaux ©.