Ingrediënten voor 4 personen:
voor de citroensaus:
Bereiding:
Verwijder de houtige stukjes van de zeekraal door ze net als bij asperges te breken. Kook het vervolgens ca. 5 minuten tot het slap is en spoel direct af met koud stromend water. Hierdoor blijft de mooie kleur behouden en spoelt ook het teveel aan zout eraf. Verwarm de oven voor op 70 ºC. Droog de zalmmoten af met keukenpapier en leg ze in een ovenschaal. Strooi er wat zeezout over en leg de laurier, de knoflook en de citroenschil erbij en giet zoveel olie er overheen, zodat alles onder staat. Laat het geheel in de oven ca. 20 minuten garen. Controleer de gaarheid door er met de vinger op te drukken. De moten moeten iets stevig aanvoelen. Laat ze buiten de oven nog even rusten.
Maak in de tussentijd de citroensaus: Klop de eieren met het citroensap los en plaats de kom au bain-marie. Verhit de bouillon en voeg deze beetje bij beetje aan het eimengsel toe. Klop dit vervolgens schuimig. Haal de moten voorzichtig met een schuimspaan uit de schaal en leg ze op de borden samen met de aardappelplakken. Garneer ze met een flinke schep van de citroensaus en garneer met de zeekraal.
Wijnsuggestie:
Een hele goede wijn is de volle, geraffineerde Cà del Magro, een Custoza van Monte del Frá. Dit is een populaire mengwijn van de garganega, cortese en chardonnay uit het noordoosten van Italië: Veneto. Hij heeft een soepele, maar toch krachtige smaak, die het verfijnde van de gekonfijte zalm nog wat ophaalt.
Bronvermelding: Italiaans kookboek Vegetarisch en vis op z'n ItaliaansEen blend van witte druiven uit Veneto en al jaren op rij de hoogste beoordeling in de Gambero Rosso! Heerlijk fris met in de smaak exotisch fruit, wilde tijm en lichte anijstonen.