Château de la Jaubertie in de Bergerac is een historisch monument. Welverdiend, want het heeft een lange en veelbewogen geschiedenis. Zo deed het ooit dienst als jachtslot voor Henry IV en herbergde het tijdens de Franse revolutie de lijfarts van Marie-Antoinette. Na de nodige ver- en herbouwingen werd het landgoed in de jaren zeventig van de vorige eeuw eigendom van de familie Ryman en belandde in rustiger vaarwater.
De streek Bergerac ligt tegen de Bordeaux aan, maar het klimaat is hier iets heter en droger, wat gunstig is voor biologische teelt. De Rymans werken dan ook biologisch (én duurzaam: regenwater wordt opgevangen, de flessen zijn van gerecycled glas) en doet dat met veel aandacht voor detail. Braakliggende percelen worden bijvoorbeeld beplant met gewassen als maïs, waar vogels op afkomen die vervolgens weer schadelijke insecten vangen. Slim!
Uiteraard krijgt ook het wijn maken zeer serieuze aandacht van wijnmaker en internationaal wijnconsultant Hugh Ryman. Elke stap in het proces – van de selectie van de druiven en de keuze van de gisten tot de rijping en het blenden – is doordacht. En het resultaat van al dat werk? Wijnen die je moeiteloos doordrinkt...